30.1.16

Què és Google+? El servei de Google que ho engloba tot

Parlem de Google+, la xarxa social de Google.




Tot i que encara es troba per darrera de xarxes socials com Facebook, Twitter, o Pinterest en quant a nombre d'usuaris, és un espai a tenir molt en compte donada la seva vinculació amb tots els serveis que ofereix Google i el posicionament que ofereix dins el gran buscador.

Diuen que Google anomena a Google+ com a "capa social" més que xarxa social, perquè el seu objectiu va més enllà de ser un espai per compartir informacions amb altres usuaris, amb Google+ es pretén integrar tots els serveis que ofereix Google.
Si us heu fixat, en accedir a l'inici de sessió de Google ens apareix el missatge "Un compte , tot Google". El nostre compte de Gmail fa temps que s'ha convertit en un espai ple de serveis.
Quan accedim al compte, i des de la part superior dreta de la pantalla podem accedir als diferents serveis.





El bàsic de Google+
Així doncs si tenim un compte de Google (el  compte de Gmail) ja tenim directament un perfil a Google+. Podrem accedir des del navegador d'Internet i també podrem instal·lar l'app de Google+ al nostre dispositiu mòbil, disponible per als diferents sistemes operatius mòbils (la trobareu a la "botiga" del vostre dispositiu mòbil). L'app ofereix pràcticament els mateixos serveis de la versió per a navegador, en aquest article ens basarem en la versió de navegador, però ja veureu que no us costarà gens trobar les diferents funcions si treballeu des de l'app.

Donat que a finals de 2015 Google + va canviar el seu disseny, en aquest article parlarem de la nova versió. Aquí podreu veure quins són els canvis respecte a la versió clàssica. I per ampliar tota la informació que donarem, des d'aquí es pot consultar el centre d'ajuda de Google+.

En accedir a Google+ veurem una pàgina com aquesta.



Si no hem accedit mai, ens mostrarà entrades sobre el més popular, les tendències a Google+.
Aquesta pàgina principal anomenada Inici és semblant a l'inici de Facebook, allà apareixeran les nostres publicacions i les dels perfils que seguim.

A la part esquerra apareix un menú amb les diferents opcions de Google+ (a l'app apareix en forma de botons a la part inferior de la pantalla)



El primer que podem fer és modificar el nostre perfil, serà la nostra pàgina a Google+, allà on apareixeran les nostres publicacions. Podrem afegir una imatge de capçalera, canviar foto de perfil, afegir informació referent a la nostra activitat i controlar la privacitat de les dades exposades.
De moment parlem de perfils personals. Si el que volem és fer un perfil d'empresa, en el proper article us explicarem com fer-ho i les diferències amb el perfil personal. A simple vista un perfil personal i un d'empresa no semblaran diferents, però el publicador tindrà certs avantatges en quant al seguiment de l'activitat de la pàgina.



Tot seguit podem començar a publicar. Ho podem fer directament des de la finestreta que apareix a l'inici de la pàgina


O bé clicant sobre la icona de publicació (aquesta és l'opció de publicació a l'app per a dispositius mòbils)


Des del navegador ens permet afegir imatges, enllaços, la ubicació, activar o desactivar l'opció de comentaris i de compartir,  i triar com compartir la publicació.




La publicació des de l'app mòbils té més opcions, permet capturar directament una imatge o vídeo des de la càmera i compartir-ho, permet publicar una enquesta (coma Twitter), a més de les opcions ja esmentades.
A les publicacions es pot personalitzar el text amb :
Negreta: *això* es converteix en això
Cursiva: _això_ es converteix en això
Es poden afegir # a les paraules que volem etiquetar per facilitar la seva recuperació i mencionar persones amb el símbol + o @ al davant del nom.

La següent opció seria la de Persones, cercar persones, seguir persones o veure els que ens segueixen. Per defecte Google t'ofereix tots els contactes que tens al teu compte de Google. Pots buscar persones directament al cercador.


El més interessant d'aquesta opció és la possibilitat de vincular a cada contacte amb un cercle del nostre interés.




Quan trobem un usuari que volem seguir només cal clicar sobre "seguir"


Ens dóna l'opció de triar el cercle on volem afegir el contacte. Aquests cercles els ofereix Google per defecte, podem fer-ne de nous des del menú  Persones>Seguint>Cercle nou, i afegir-li el nom que ens convingui.


També podem canviar de cercle un contacte o afegir-lo a diferents cercles. Des de la pantalla de contactes seguits, només cal clicar sobre el cercle que té i triar el que volem.




Per a què serveix això dels cercles? Doncs és molt útil a l'hora de fer una publicació. Si tenim organitzats els nostres contactes, podrem definir molt bé amb qui compartim la publicació.


Ara parlarem de les Col·leccions a Google+. Funcionen d'una manera similar als taulells de Pinterest o a les llistes de Twitter. Es tracta de publicacions sobre una temàtica concretar que agrupem en una col·lecció. És una sistema d'organització de les nostres publicacions. Podem fer col·leccions públiques, que podran ser seguides per altres usuaris o bé privades. Igualment podrem seguir col·leccions d'altres usuaris.
En la imatge es pot veure l'usuari "ES interesante" i al principi del seu perfil apareixen les seves col·leccions públiques amb l'opció de seguir-les.

Des de l'opció col·leccions del menú podrem cercar col·leccions, ens mostrarà per defecte les més destacades, les que seguim, i les nostres, amb l'opció de crear-ne de noves. D'aquesta manera quan publiquem, podrem decidir si ho afegim dins una col·lecció. Les col·leccions són una manera fàcil d'organitzar els nostres interessos.

Així com les col·leccions les creen usuaris de manera individual, les comunitats són mantingudes per grups d'usuaris. Com els grups de Facebook, les comunitats poden ser públiques i privades, a les que podrem unir-nos directament o demanar l'accés. 
A l'opció de menú Comunitats, ens mostrarà per defecte les més destacades, les que seguim, i les nostres, amb l'opció de crear-ne de noves. És una bona opció per compartir interessos i opinions amb altres usuaris afins a la temàtica de la comunitat.

Més endavant veurem com crear pàgines d'empresa i fer màrqueting a Google+.

Usos i maneres. Convidem a la prudència, la reflexió i el sentit comú, abans de publicar qualsevol contingut a Google+ o a qualsevol altra xarxa social. Cal respectar la privadesa de les persones, i evitar publicar qualsevol informació sense el seu consentiment (fotografies, vídeos, comentaris íntims, ofensius, sexistes, racistes), actituds punibles per la llei.
El mateix s'aplica en parlar d'empreses o entitats. La crítica constructiva sempre és bona, la crítica ofensiva no porta enlloc, no creieu?
Gaudiu de les xarxes socials!

















1 comentari: