29.1.12

Components interns d'un ordinador


És important tenir una idea del que hi ha dins la torre de l'ordinador, perquè es tracta de les peces fonamentals que fan que el sistema funcioni.
Moltes vegades pensem que quan un ordinador deixa de funcionar cal llençar-lo i comprar-ne un de nou, i potser es tracta d'una peça que es pot substituir. No llençarem el cotxe perquè no arrenqui o perquè faci un soroll, oi? Un bon tècnic segur que ens sabrà assessorar bé.
Cal saber que dins l'ordinador hi ha una placa base que fa possible la coordinació de tots els demés elements. A ella va connectat el processador, que és el cervell de l'ordinador. La memòria RAM, que és la mínima necessària que necessita l'ordinador per treballar. Com aquella memòria essencial nostra que ens recorda cada dia qui som. La tarja gràfica, que permet que es pugui veure tot per la pantalla, la tarja de so, per sentir el que diu l'ordinador i per poder-li parlar (amb un micròfon). La tarja de xarxa (també anomenada Ethernet), que permet que ens puguem connectar amb l'exterior a través d'internet. I tota mena d'adaptadors per connectar-li tot el possible a l'ordinador, com els adaptadors USB, per connectar impressores, escànners, el telèfon mòbil, la càmara de fotos, el llapis de memòria, etc. Que els trobem a la part externa de la torre però estan connectats a la placa mare.
Tenim també el disc dur, que permet emmagatzemar tota la informació que generem amb l'ordinador, que és com aquella altra memòria que tenim per guardar tots els nostres records passats i presents. I tenim el lector de CD/DVD, al qual accedim des de la part frontal de la torre però està instal·lat dins.
I tenim la font d'alimentació, que dona la corrent a l'ordinador per tal que pugui funcionar.
Els ordinadors són sistemes que necessiten refrigeració per això porten ventiladors. De vegades els ordinadors comencen a fer soroll perquè aquests ventiladors estan plens de pols que agafen de l'ambient, i nomes cal obrir la tapa de la caixa i netejar aquests ventiladors (sense desmuntar-los!!) amb un pinzellet. Així l'ordinador treballarà més relaxat, ja que un ventilador embossat és un ordinador forçat.

Un ordinador portàtil té tots aquests elements molt més petits i compactes. N'hi ha alguns de tan petits que no porten lector de CD/DVD, entre d'altres coses perquè avui dia ja es troben força en desús, a favor dels arxius digitals emmagatzemats en tota mena de dispositius de memòria (discos durs externs, tarjes de meòria SD, llàpis USB, etc)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada