22.1.16

Què és i què ens ofereix Twitter?

Twitter és una xarxa social molt utilitzada, que compta amb unes característiques molt concretes.


A Twitter es comparteixen missatges conformats per un màxim de 140 caràcters que s'anomenen tweets. Es parla d'una xarxa de microblogging, ja que conté missatges curts i directes, que expressen idees, moments, situacions.



Twitter permet compartir text, fotos, vídeos, una ubicació, un enllaç, i generar enquestes.

El més bàsic de Twitter
Per començar a Twitter, només cal obrir un compte, com a qualsevol altra xarxa social.
Un cop creat el compte i el perfil, podem començar a "tuitejar". Podem afegir un text, mitjà (foto o vídeo), un enllaç, etc.



Un cop publicat un tweet ens ofereix vàries opcions:
1 - Respondre al tweet (al teu propi o al d'un altre usuari)
2 - Retweet - Compartir un tweet amb els teus seguidors. Permet afegir un comentari abans de compartir.
3- Indicar que t'agrada un tweet
4 - Més opcions que apareixen en un desplegable.

(Per cert, els teewts es poden eliminar però de moment no es poden editar!!)

Les etiquetes són un altre de les característiques del Twitter, són paraules precedides d'un #, que indiquen un tema. Un tweet pot contenir una o més etiquetes.
Les mencions. També podem mencionar un usuari dins un tweet, indicant el seu nom a Twitter, per exemple @FulledaPeti. D'això se'n diu una menció, i la persona sabrà que s'ha parlat d'ella en un tweet.

El cercador de Twitter permet etiquetes (#fulleda) i persones (@FulledaPeti). Si escrivim una paraula ens donarà resultat de tot el que troba sota aquella paraula (persona, etiqueta, tweet, foto, etc)
Pots fer una cerca avançada a Twitter des d'aquí

Per afegir seguidors només cal buscar els que ens interessa i seguir-lo (o demanar de seguir-lo si té un compte privat).
Twitter permet configurar la privacitat del compte d'usuari, per això els tweets poden ser públics (per defecte) o privats. Totes les opcions de privacitat i moltes altres es poden modificar a la configuració del compte d'usuari (perfil).

A la pàgina principal del nostre compte de twitter, veurem els tweets nostres i els dels usuaris que seguim, i podrem interactuar amb ells. També podrem veure quants tweets hem penjat, quants seguidors tenim, a quants seguim, on has fet "m'agrada" i les llistes que segueixes.

Les llistes. A Twitter, com a la resta de xarxes socials, el primer que apareix a la teva pàgina, és el darrer que s'ha publicat. Si seguim a molts usuaris, ens costarà veure tot el que han publicat al llarg del dia. En aquest aspecte, les llistes suposen una bona opció per organitzar els nostres interessos i les informacions que volem consultar.
Podem crear llistes (des del nostre perfil, tan senzill com donar-li un nom i una descripció), i allà afegir els usuaris que ens interessin  per aquella llista. És interessant saber que no cal seguir un usuari per afegir-lo a una llista. Amb això sembla es perd el sistema de seguiment d'usuaris, però Twitter ho ha previst, i a l'apartat de llistes pots veure les que segueixes i si formes part d'alguna (encara que no et segueixin), el que farà augmentar igualment la teva notorietat a Twitter.
Podem fer llistes públiques o privades, i de tot allò que puguem imaginar: temàtiques, d'usuaris que vulguis recomanar, de persones, d'empreses, de noticies,...
O ens podem subscriure a llistes fetes per altres usuaris. Podem consultar les llistes que té un usuari al seu perfil.

Administrar comptes de Twitter. Així com a Facebook es pot tenir un compte personal, i des d'allà crear grups i pàgines (ho vam veure a aquest article), a Twitter cal obrir comptes diferents, amb adreces de correu electrònic diferents (!!) vinculades a cada compte. Segurament a la llarga implementaran aquest concepte, d'un compte diferents perfils, però de moment no es pot. Almenys des de les apps per a dispositius mòbils, es poden vincular diferents comptes i consultar-los des de la mateixa aplicació. Podeu veure com fer-ho, aquí.

Twitter, a diferència de Facebook, ofereix estadístiques per a tots els usuaris. Per tant podem saber en tot moment l'abast i la interacció dels nostres tweets. A l'app per a dispositius mòbils, sota de cada tweet, ens ofereix les estadístiques a temps real. A la versió d'escriptori , podem conèixer a fons les estadístiques del nostre compte des de l'apartat de twitter analytics.

Més endavant veurem com fer màrqueting amb Twitter.

Usos i maneres. Convidem a la prudència, la reflexió i el sentit comú, abans de publicar qualsevol informació, document o comentari a Twitter o a qualsevol altra xarxa social. Cal respectar la privadesa de les persones, i evitar publicar qualsevol informació sense el seu consentiment (fotografies, vídeos, comentaris íntims, ofensius, sexistes, racistes), actituds punibles per la llei.
El mateix s'aplica en parlar d'empreses o entitats. La crítica constructiva sempre és bona, la crítica ofensiva no porta enlloc, no creieu?
Gaudiu de les xarxes socials!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada