5.2.12

Com crear una carpeta, crear un document de text i guardar-lo dins la carpeta creada

Il.lustrarem aquest procés des de Windows7. El procés amb altres sistemes operatius és molt semblant, i anirem donant indicacions per als diferents sistemes operatius si cal fer-ho de manera diferent.
Primer anem a crear una carpeta nova dins el directori documents, hi accedim des de la icona d'accés a biblioteques a la barra inferior del menú.
Des d'un sistema Linux accediriem de la mateixa manera, i des del Windows XP entraríem bé des de l'escriptori a través de la icona "Mis documentos", bé des de l'opció d'entrada disponible a la icona d'inici



Des d'aquesta primera finestra entrem al directori documents pel menu de la dreta.
Una vegada allà, cliquem sobre la opció “Nova carpeta” (o nueva carpeta segons l'idioma del sistema operatiu).
Amb Windows XP, entraríem al menú Fitxer>Nou>Carpeta ( o Archivo>Nuevo>Carpeta amb el sistema en castellà), o bé fent un clic amb el botó dret del ratolí sobre la finestra, amb el que accçedim a un menú contextual i allà triar igualment Nou>Carpeta.
Ens apareix una nova carpeta al llistat amb el nom sellecionat “Carpeta nova”.
Esborrem aquest nom directament amb la tecla retrocés i hi escrivim el nom que volguem, en el nostre cas, la carpeta s'anomenarà “informatica” (és convenient no posar accents als noms d'arxius o carpetes). Un cop escrit cliquem sobre la tecla Intro (o enter) per sortir del quadre de text.

Tanquem la finestra i anem a fer un document de text.
Per fer-ho anirem a cercar el programa, en aquest cas utilitzarem el processador de textos de LibreOffice, el paquet ofimàtic de programari lliure que s'utilitza actualment. (Si no està instal.lat al sistema caldrà descarregar-lo i instal.lar-lo o bé utilitzar altres processadors de textos instal.lats com  OenOffice, Microsoft Word, o WordPad)
Anem a la icona d'inici, i si no ens surt la icona del programa al menú que es desplega, l'opció més fàcil es escriure el nom del programa al quadre de cerca que apareix a la part inferior del menú, en quan apareix la llista que troba fem doble clic a l'opció LibreOffice Writter.


Si utilitzem WindowsXP caldrà anar a Inici>Tots els programes>LibreOffice>LibreOffice Writter,
i des de Linux, des de la icona d'inici>Aplicacions>Ofimàtica>LibreOffice Writter (el mateix per altres processadors de textos - Word, OpenOffice, Wordpad...)


Se'ns obre una finestra del programa LibreOffice Writter, que conté un document en blanc.
Allà on es troba parpadejant el cursor podem començar a escriure el que volguem. 
 
Ara veurem com guardem aquest document que hem fet a la carpeta creada.
Fem un clic al menú Fitxer (o “Archivo” en castellà”) i cliquem sobre l'opció Anomena i desa (o “Guardar como”).


Ens apareix una nova finestra. Allà hem d'anar a obrir la carpeta creada, ho podem fer pel menú lateral de la finestra.
Al quadre de “nom del fitxer” hem d'escriure el nom que volguem donar-li a aquest document, esborrem el nom que hi ha per defecte, i en el nostre cas li posem “document-prova”.
Ara ja podem clicar sobre el botó Desa (o “Guardar”).


Tornem a tenir al davant el document que havíem començat a escriure, ara podem continuar escrivint, i cada vegada que volem guardar ja només haurem de clicar sobre la icona de Desa (o “Guardar”), o bé el podem tancar directament des de la icona de tancament de finestra.

 
No cal estar guardant el document a cada moment, però si hi treballem molta estona sobre un document tot afegint text, és convenient anar guardant cada certs minuts per no perdre informació en cas de tall de corrent, o de fallida al sistema.

Un cop tancat el document, si volem tornar a obrir-lo per llegir-lo, fer modificacions o afegir més coses, només cal anar a la carpeta on es troba i obrir-lo (amb un o dos clics).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada