4.2.12

Carpetes i fitxers

La manera d'emmagatzemar tota la informació que conté el disc dur del nostre ordinador, es podria comparar a un sistema d'armaris amb calaixos.
Hi ha un gran armari que ho conté tot. En Windows s'anomena unitat C, i a Linux s'anomena Sistema de fitxers o arrel.
Dins aquest gran armari hi ha tot un entramat de calaixos i subcalaixos, anomenats carpetes (també  anomenats directoris) que serveixen per contenir els fitxers (també anomenats arxius o documents), que són aquelles peces que contenen informació feta per nosaltres o pel propi sistema.
La carpeta que ens interessa a nosaltres com a usuaris és la carpeta que contindrà els nostres documents, siguin de text, o imatges, o música, pel.licules, etc. La resta de carpetes contenen tots les fitxers que necessita el sistema o els programes per funcionar, però de moment com usuaris inicials no ens interessen.
Aquesta carpeta que sí ens interessa a cada sistema operatiu té un nom però normalment la trobarem com a “Mis documentos”,  “Els meus documents” o "Biblioteques" a Windows, “Carpeta personal” o “Inici” a Linux.
És molt comú trobar-la com a accés directe a l'escriptori, o bé des del menú d'inici dels sistemes Windows (sobretot a WindowsXP).  Tant al Windows 7 com  als escriptoris escriptoris KDE de linux, s'hi pot accedir a aquest directori des d'una icona situada a la barra inferior de l'escriptori, al costat de la icona d'inici.
Aquesta carpeta que el sistema incorpora per defecte, ja conté diferents subcarpetes com són: Documents, Música, Vídeos, o d'altres (en català o castellà segons l'idioma del sistema operatiu).
A les següents imatges veureu les diferents opcions esmentades.

Escriptori de Windows7

Accés al menú d'inici a Windows7

Accés al directori Biblioteques

Des de qualsevol carpeta oberta és possible accedir a qualsevol altre directori (escriptori, descàrregues, unitats, biblioteques) a través del menú de la dreta de la finestra

Escriptori KDE de distribució de Linux i vista del menú d'inici

Accés a la carpeta d'usuari des d'icona d'accés a sistema de fitxers. Com passa a Windows, des de qualsevol carpeta oberta és possible accedir a qualsevol altre directori (arrel, altres unitats, etc) a través del menú de la dreta de la finestra


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada