Conté de les eines necessàries per satisfer les necessitats del treball diari. Inclou un processador de text, full de càlcul, creador de presentacions, fórmules matemàtiques, edició de dibuix, i bases de dades.
És gratuït, pot aconseguir-se fàcilment a Internet, i entre d’altres llengües està disponible en castellà i català.
Permet treballar amb documents elaborats amb altres suites d’ofimàtica, com el Microsoft Office, sense haver de passar-los a un nou format. Així, es poden intercanviar sense problemes arxius per obrir en altres aplicacions.
Als usuaris habituats als programes de Microsoft Office no els hi costarà fer anar els programes equivalents del paquet de LibreOffice.
En cas que no el tingueu instal·lat el podeu descarregar des d'aquí.
Per obrir el LibreOffice tenim diferents opcions.
Anem a la icona d'inici, i si no ens surt la icona del programa al menú que es desplega, l'opció més fàcil es escriure el nom del programa al quadre de cerca que apareix a la part inferior del menú, en quan apareix la llista que troba fem doble clic a l'opció LibreOffice Writter.Si utilitzem WindowsXP caldrà anar a Inici>Tots els programes>LibreOffice>LibreOffice Writter. Des de Linux caldrà anar a Aplicacions>Ofimàtica>LibreOffice.
El mòdul Writer és el programa editor o processador de text que inclou LibreOffice. Aquestes són les seves utilitats bàsiques:
Redactar cartes, faxos, sobres o qualsevol altre tipus de document de text.
Insertat gràfics, taules, notes, marcs, objectes de so, vídeo, fòrmules, diagrames, etc.
Com en altres processadors de text coneguts, permet escollir entre una gran varietat de fonts, i variar el seu format: tamany, colors, negrita, cursiva,subratllat, superíndex... També inclou un corrector ortogràfic i gramatical per a varis idiomes.
Entorn gràfic del Writer:
conèixer diferents eines bàsiques :
Partim del text d'una recepta extreta d'internet. El text és tot igual, el mateix tipus de lletra,
mida i color per tot el contingut. Anem a fer les modificacions pertinents, per convertir aquest
text, en una presentació de recepta visualment més atractiva.
Abans de res, un concepte bàsic molt important:
Per fer canvis en un text ja escrit, PRIMER HEM DE SELECCIONAR EL TEXT A
MODIFICAR i aleshores fer les modificacions. Si nosaltres triem uns atributs de text (tipus de lletra, mides, colors, etc) sense seleccionar cap text, els canvis s'aplicaran al text nou que escrivim a continuació.
PER SELECCIONAR ens col·loquem amb el cursor bé al principi o bé al final del text que
volem seleccionar. Fem un click amb el botó esquerre del ratolí i sense aixecar el dit,
arrosseguem el cursor fins allà on volem seleccionar. El text seleccionat agafarà un color
diferent a la resta del text del document.
La recepta és aquesta:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fideus a la cassola
500 gr de costella de porc
2 grans d'all
1 pebrot verd
1 ceba mitjana
1 tomàquet gros i madur
brou o aigua
Separeu-la i feu un sofregit amb la ceba i l'all ben picats, el pebrot a trossets i, finalment el
tomàquet pelat i esmicolat ben fi. Deixeu que es confiti bé, i afegiu-hi la costella, els fideus i el brou calent, fins que siguin cuits ( de 15 a 20 minuts, aproximadament). Proveu-ho de sal.
Han de quedar una mica sucosos.
Com podeu veurà és ben senzill i econòmic. Això no vol dir que no hi puguem afegir el que voleu, salsitxes, pèsols, etc. També, no cal dir-ho, es pot fer el mateix amb peix, o bé amb tots dos components.
Una altra variant la trobarem en la possibilitat de fer, per un costat, el sofregit amb costella i, per l'altre els fideus bullits a part per tal de, quan ja siguin cuits, afegir-ho tot plegat i deixar-ho un xic de temps plegat, rectificant de sal segons gust.
Ingredients:
500 gr de fideus
Poseu una cassola al foc amb oli i feu-hi rossejar la costella, feta a talls petits.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Començarem pel títol. Canviarem el tipus de lletra, la mida, el color, ho posarem en negreta, i realçarem el text.
Anem a conèixer les eines necessàries per fer tot això:
Primer seleccionem el text a canviar, en aquest cas el títol de la recepta. Una vegada seleccionat veieu que el text queda dins un marc de color, segons el programa pot ser un quadre blau, gris o negre.
Canviarem el tipus de lletra. A la segona fila d'eines sota els menús anem al quadre de “Nom de tipus de lletra”, dins el quadre hi haurà un nom de tipus de lletra, per exemple “Times New Roman”, si cliquem sobre la fletxa de la dreta del quadre se'ns desplegarà un llistat amb els diferents tipus de lletra disponibles, amb un clic triem el que ens agradi.
Per canviar la mida, al quadre de la dreta del tipus de lletra tenim la mida de lletra, representada per un número, si cliquem sobre la fletxa de la dreta del quadre de mida, podem triar una mida més gran o més petita de lletra amb un clic al número que volguem.
Posem ara el text en negreta. A la dreta del quadre de mida de la lletra, tenim el símbol de negreta representat per una A negreta (N en altres programes), el de cursiva representat per una A (C en altres programes), i el de subratllat per una A subratllada (S en altres programes) Tenint el text sempre seleccionat cliquem sobre la opció que volem aplicar. Fixeu-vos que quan una d'aquestes opcions està activada, es veu un requadre al voltant de l'opció, i quan està desactivada surt sense requadre.
Com que cada vegada que hem d'aplicar canvis hem de tenir el text seleccionar, i se'ns veu un requadre al voltant de les lletres seleccionades, per veure el text tal i com queda amb els canvis aplicats, fem un clic amb el botó esquerre del ratolí fora del text seleccionat. Veureu que el requadre desapareix, i podem veure el text com queda. Per tornar a fer-li canvis hem de tornar a seleccionar-ho.
Canviem el color de la lletra. Anem a la icona representada amb una a (o A) subratllada amb color. Si cliquem sobre la fletxa a la dreta de la icona, se'ns obre un quadre amb tot de colors que podem triar pel text que tenim seleccionat. Fixeu-vos que podeu aplicar tot un color a totes les lletres del títol o inclús podríem aplicar un color a cada lletra, si les seleccionem una a una i els hi donem colors diferents.
A la dreta de l'opció color de lletra tenim l'opció realçament. Si cliquem a la fletxa de la dreta d'aquesta eina, se'ns obre igualment un quadre amb colors. Aquí triem un color per afegir un requadre tot al voltant de les lletres que tenim seleccionades. Si el requadre el volem fer a tota la línia que ocupa el text, de d'esquerra a dreta de la pàgina, utilitzarem l'eina de la dreta anomenada “Color de fons”. El funcionament és el mateix. En aquest cas hem aplicat un realçament color crema i un color de fons color mostassa.
Fixeu-vos que totes les eines que hem utilitzat es troben a la segona línia d'eines. Ara ja podem donar el format que volem a la resta del text de la recepta.
Anem a conèixer però alguna eina més. Coneixerem les opcions de pics i numeració.
Seleccionem tots els ingredients de la recepta.
Seleccionem tots els ingredients de la recepta.
Cliquem sobre la icona de pics. Ens afegeix un pic que és el que està predeterminat. Veureu que se'ns ha obert una finestreta volant que es diu “Pics i numeració”. Aquí tenim les opcions per canviar el tipus de pics o de numeració que volem aplicar als ingredients. L'opció de més a la dreta ens permet canviar el dibuix que farà de pic. Veurem que surten diferents pestanyes. A la primera “pics”, podem triar diferents formes de pics totes en color negre. A la pestanya “gràfics”podem triar pics més vistosos amb diferents formes i colors. Els pics que triem s'aplicaran al llistat que tinguem activat. Si fem altres llistats al llarg del text i els hi volem afegir pics o numeració, podrem triar altres opcions.
Hem vist gran part de les eines que apareixen a la segona línia d'eines, però encara hi ha
més que no són visibles perquè no estan activades.
més que no són visibles perquè no estan activades.
Aquestes altres eines les podem veure al final de la barra de la segona línia d'eines, clicant sobre la fletxa que apareix més a la dreta. Ens posem a sobre de botons visibles, i allà veurem el llistat de totes les eines disponibles per aquesta barra.
Les que estan emmarcades son les que son visibles. Podem triar les que volem que apareguin a
la barra i les que no, però per les mides de la pantalla pot ser que no es puguin veure totes i haurem d'anar a buscar-les a aquest menú desplegable.
Si tenim eines que no utilitzem, podem deseleccionar-les per fer espai a les que hem
d'utilitzar.
Anem a seleccionar les eines d'interlineat per tal que ens apareguin a la barra de la segona línia d'eines. Aquesta és un altra opció que anem a conèixer per aplicar a un text. Aquesta eina modifica l'espai entre línies d'un text. L'interlineat predeterminat és 1, on es dona un espai per cada línia. Però també podem aplicar 1,5 o 2.
Fem visibles doncs les eines d'interlineat.
Fem visibles doncs les eines d'interlineat.
Apareixen a la dreta de les eines d'alineació i per defecte està seleccionada l'interlineat 1.
Ara que els tenim a la barra, només hem de seleccionar un text i aplicar-li les opcions
d'interlineat 1,5 i 2, i veurem les diferències.
Hem conegut gairebé totes les eines de la segona fila d'eines del LibreOffice. Anem a conèixer algunes de la primera línia d'eines que ens ajudaran amb els nostres textos.
La primera i més important que hem de conèixer i utilitzar sovint és l'eina “Desa”. Ens hem
d'acostumar a guardar els canvis que anem fent, perquè si pel que fos marxes la llum o
l'ordinador es pengés perdríem tots els canvis que no haguérem guardat. Per tant :
La primera i més important que hem de conèixer i utilitzar sovint és l'eina “Desa”. Ens hem
d'acostumar a guardar els canvis que anem fent, perquè si pel que fos marxes la llum o
l'ordinador es pengés perdríem tots els canvis que no haguérem guardat. Per tant :
Cada vegada que apliquem canvis, hem d'acostumar-nos a guardar-los. És tan fàcil com fer un clic sobre la icona “Desa”
Ens haurem fixat, que mentre escrivim, de vegades surt una línia vermella sota d'algunes paraules. Això és perquè tenim activada la “Verificació ortogràfica automàtica”
Quant surt aquesta línia sota una paraula, vol dir que està malament escrita o bé que el
programa no la troba al seu diccionari. Primer hem de mirar si tenim seleccionat l'idioma amb el que tenim el text, ho podem veure fàcilment a la barra inferior del programa. Podem picar a sobre de l'idioma per canviar-lo.
Una vegada verificat que l'idioma seleccionat sigui el correcte, si encara apareix la paraula en vermell, podem fer un clic amb el botó dret del ratolí sobre la paraula marcada amb una línia vermella i ens surt un menú desplegable amb diferents opcions.
Primer ens surten les paraules que podrien corregir a la que té l'errada. Si la trobem podem fer un clic a sobre per substituir-la.
Si una paraula no apareix al diccionari però sabem que està ben escrita, la podem afegir al diccionari amb la opció “Afegeix” del mateix menú emergent.
En cas que no haguéssim seleccionat l'idioma correcte encara ho podríem fer des d'aquest menú amb l'opció defineix la llengua de la selecció o del paràgraf.
En cas que no haguéssim seleccionat l'idioma correcte encara ho podríem fer des d'aquest menú amb l'opció defineix la llengua de la selecció o del paràgraf.
Coneguem ara les opcions copia, retalla i enganxa representades per les següents icones.
Podem seleccionar un text , copiar-lo i enganxar-lo a una altre part del document o a un altre programa. Seleccionem el text, fem un clic a copia, anem allà on volem col·locar-lo i fem un clic a enganxa.
També pot ser que volem canviar un text de lloc. El seleccionem, fem un clic a retallar, cliquem allà on el volem col·locar i fem clic a enganxar.Val a dir que aquestes tres opcions no només s'utilitzen a aquest programa sinó que les podem emprar en moltes altres coses que fem amb l'ordinador (dins internet o amb altres programes) Com que no tindrem aquest dibuixos per reconèixer les eines, recordeu que sempre les trobareu al menú editar de qualsevol programa, o bé en seleccionar una paraula o text i fer clic amb el botó dret (normalment ens donarà l'opció de copia, sobretot a internet). Una altra manera de fer-ho, que amb la pràctica ens facilita la feina és amb les següents combinacions de tecles del teclat:
Ctrl+C = Copiar
Ctrl+X= Retallar
Ctrl+V= Enganxar
El
que vol dir que mantenint la tecla Ctrl apretada i clicant C copiem
el que tenim seleccionat, i el corresponent amb X i amb V.
Penseu que podem
seleccionar un text a internet, copiar-lo i enganxar-ho dins un
document de LibreOffice. Això és el que hem fet per copiar la
recepta que heu estat modificant.
Una
altra eina que ens pot ser útil és l'eina de desfer. Amb aquesta
eina podem desfer les
passes
donades. Podem anar enrere un nombre finit de vegades segons el
programa, i com les eines anteriors, aquesta també és aplicable en
altres programes. També la trobarem al menú edita – desfer, i
podem fer-ho amb el teclat amb les tecles: Ctrl+Z
Una
altre eina molt utilitzada és la del pinzell de format que és útil
per copiar les característiques d'un text i aplicar-les a un altre.
Si tenim un text amb un format concret (tipus de lletra, mida, color,
atributs) i volem que un altre text tingui exactament la mateixa
aparença utilitzarem aquesta eina.
Per
fer-ho primer seleccionem el text que ja té l'aparença que volem, i
fem clic
sobre
l'eina “pinzell de format”. Veureu que el cursor adopta
l'aparença d'una mena de pot de pintura, seleccionem el text que
volem transformar i ens modifica el format amb el del text original.
Finalment
veurem com podem incloure una imatge dins el nostre document. Per
això ens
posem
allà on volem col·locar la imatge, i anem al menú Insereix >Imatge
>Des d'un fitxer.
Se'ns
obre una finestra on hem de cercar la imatge que volem inserir. Una
vegada trobada, li fem un clic a sobre i cliquem a obrir.
La
imatge ens apareix en pantalla. Si cliquem sobre la imatge, veurem
que apareixen uns
punts
verds als quatre costats. Si arrosseguem aquests punts podem fer la
imatge més gran o més petita. També ens apareix una finestreta
volant (semblant a la que veiem amb els pics i la numeració). Des
d'allà podem fer altres canvis a la imatge com aplicar filtres,
canviar colors, fer-la més transparent, girar-la.
Hem
vist les eines bàsiques i més emprades del LibreOffice. N'hi ha
moltes més que us
convidem
a descobrir.
Des del menú d'ajuda, podreu accedir a la pàgina web de LibreOffice amb tota la informació relacionada amb el
funcionament del programa que us pot ser molt útil.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada