20.2.12

Introducció a GIMP: conceptes bàsics, aparença i eines de selecció


GIMP és el Programa de Manipulació d’imatges GNU (GNU Image Manipulation Program).

És un software de lliure distribució apropiat per tasques tals com retoc fotogràfic i composició i creació de imatges. Per tant, és una aplicació de retoc d’imatges en format bitmap (mapa de bits), no és un programa de disseny vectorial.

La potència de les seves eines es equivalent a Photoshop, encara que amb la gran diferència de que no té cost econòmic.
En un principi es va desenvolupar per el sistema operatiu Linux,però ja fa algun temps que es troba disponible per Windows (funciona en totes les versions des de Windows 95)

El GIMP és un programa de lliure distribució i per tant ens el podem descarregar per Internet des de diferents llocs. La pàgina oficial és http://www.gimp.org .
També està disponible en català des d'aquí. Avui dia GIMP suporta molts idiomes i sol agafar el mateix que té el sistema operatiu instal.lat a la màquina.

Com que la seva instal.lació no te gaire misteri, ja que simplement cal executar l'arxiu descarregat i anar acceptant totes les pantalles, no ens entretindrem en aquesta tasca.
 
Introducció a l’ús del GIMP

En aquest primer article sobre GIMP, veurem el més bàsic de GIMP: la seva aparença i les eines de selecció.
En obrir el GIMP se'ns obren dues finestres, una la principal, on visualitzarem la imatge amb la que treballarem, i la “caixa d'eines”, que conté les eines necessàries per treballar amb les imatges, més endavant veurem que podem obrir encara més finestres per treballar amb altres temes.

Mirem una mica la caixa d'eines:




Obrir i guardar imatges
Entre els formats més coneguts que es poden obrir i guardar amb GIMP es troben:
BMP, GIF, JPG, TGA, TIFF, PNG, Etc.

El GIMP té un format propi de fitxer, que és la extensió XCF. És molt recomanable que sempre es guardin els treballs en aquest format, ja que ens permet accedir a totes les modificacions que haguem fet des del programa. Un cop acabem la feina, ja podrem exportar la imatge al format que més ens convingui: JPG, GIF...
El GIMP també pot llegir i guardar arxius de Adobe Photoshop, encara que si la imatge conté capes, aquestes no es guardaran .
Sempre que estiguem editant una imatge, o n'haguéssem creat una, podrem guardar els canvis des de Fitxer>Desa. Si ja tenia un nom ens quedarà guardada i si no ens demanarà el nom, el format i el lloc on el volem guardar.

Com obrir una imatge
Fem clic a Fitxer>Obre i ens apareix el diàleg següent: 
 

A l’esquerra podrem accedir a les unitats principals, al mig apareixeran les carpetes de la
unitat seleccionada i a la dreta podrem veure un vista prèvia de la imatge sel·leccionada.
A la part de dalt tindrem totes les carpetes on anem entrant.
Si busquem una imatge d’un format concret (per defecte ensenya totes les que reconeix)
podem anar a Selecciona tipus de fitxer per localitzar-lo de manera més ràpida.
GIMP determina el tipus d’arxiu automàticament.
En aquesta captura de pantalla podem observar la manera de treballar amb GIMP.

 
Col·locarem la caixa d’eines de GIMP en un extrem mantenint-la visible i al centre de la pantalla la imatge a treballar.
D’aquesta forma es pot seleccionar una eina en qualsevol moment. Ajusta la mida de la finestra de la imatge col·locant el cursor en una cantonada i quan aquest canviï de forma mostrant 2 fletxes en diagonal o horitzontal manté pressionat el botó del ratolí i arrossega la finestra en diagonal fins a aconseguir la mida desitjada.
Per guardar una imatge anem al menú Fitxer>Anomena i Desa... i ens apareix el diàleg següent: 

Escrivim el nom, seleccionem la
carpeta i despleguem l'opció
Seleciona tipus de fitxer” per escollir el format.
Aquest quadre de diàleg també ens
permet crear una nova carpeta usant el botó Crear Carpeta, que apareix si despleguem la opció Navega per altres carpetes.
En aquest exemple, la imatge s’està
guardant en format xcf , format propi del GIMP.





En alguns casos el GIMP necessitarà indexar la imatge per poder canviar el format, i ens apareixerà el diàleg Exportar un fitxer (per exemple passant de jpg a gif). En aquests casos, deixem la selecció per defecte i fem un clic el botó Exporta. 


Eines de selecció

Selecció rectangular

 

L’àrea seleccionada que queda emmarcada amb línies discontinues que es desplacen al voltant de la imatge (selecció flotant).
Quan el cursor és al centre de la selecció te la forma de fletxes apuntant als quatre costats. Si es manté pressionat el botó esquerre del ratolí i s’arrossega , mourem la selecció allà on vulguem.
Si apropem el cursor als cantons de la selecció, podrem agrandir-la o reduir-la.
Per cancel·lar la selecció actual, cal col·locar el cursor fora de l’àrea puntejada i fer un clic.
Per fer un altre selecció mantenint l'actual, cal anar al lloc on volem fer-la i pitjar la tecla de majúscula (fletxa amunt o SHIFT) mentre fem el clic de ratolí per fer la nova selecció.



Selecció circular
 
Aquesta eina ens permet realitzar seleccions el·líptiques o circulars d’una imatge.
La forma de realitzar la selecció és exactament igual a la selecció rectangular.
Les opcions d’aquesta eina són les mateixes que l’anterior.

Seleccionar regions dibuixades a mà

 Aquesta eina la podem utilitzar per seleccionar formes irregulars en una imatge. Caldrà tenir un bon pols si no volem desviar-nos massa al realitzar aquesta selecció.
Per fer-ho només cal mantenir pressionat el botó del ratolí mentre arrastrem el cursor sobre el contorn que volem seleccionar. Per acabar la selecció fem dos clics amb el ratolí, i la selecció es tanca automàticament.
Com s'ha esmentat amb les eines precedents, per fer un altre selecció mantenint l'actual, cal anar al lloc on volem fer-la i pitjar la tecla de majúscula (fletxa amunt o SHIFT) mentre fem el clic de ratolí per fer la nova selecció.

Seleccionar regions contínues

Aquesta eina també anomenada "vareta màgica" és una de les maneres més senzilles per seleccionar objectes.
Podem seleccionar formes complexes i de diferents colors tan sols aguantant la tecla majúscula (SHIFT) mentre fem dos clics per afegir àrees continues.
Quan fem seleccions usant l’eina de regions contínues és molt important tenir clar quin és el llindar. (dins les opcions de l'eina)
A un valor alt, es realitzen seleccionats de color majors, això és útil quan es vol seleccionar àrees de color degradades.
A un valor menor, l’àrea de selecció és menor.

Es pot experimentar amb diferents valors mentre s'afegeixen parts a la selecció.
Una vegada determinada la selecció, podem moure-la, tallar-la o aplicar un color.

 
Eina de camins (aquest tipus de selecció també s'anomenen amb corbes de Bezier)

Aquesta és l’eina més útil per seleccionar formes irregulars o amb corbes.
Comencem al punt que vulguem. Cada clic és un punt del traçat (o camí). Si en fer un punt mantenim el botó del ratolí pitjat i movem el ratolí podem veure com la línia que s'uneix amb el punt precedent adopta una forma corba, que podem manipular al nostre gust.

 Per tancar el traçat, abans d'unir un punt amb l'últim cap mantenir polsada la tecla Crtl. Un cop tancat el traçat el podem encara manipular.
Si cliquem sobre qualsevol punt, s'activen de nou les corbes de Bezier i es poden modificar.
Podem esborrar un punt si cliquem sobre ell i polsem la tecla retrocés.
Igualment si cliquem sobre un punt i l'arrosseguem el podem moure allà on vulguem.
Una vegada que la selecció ha quedat al nostre gust, cliquem
sobre el traçat amb el botó dret del ratolí i triarem l'opció Selecciona >Des de camí per canviar-la a una selecció flotant i llavors procedir a modificar el color o tallar-la.

 
Eina tisores intel·ligents

Aquesta eina és una millora de l'eina de camins. 

 
A mida que es van fent punts en el traçat, ella mateixa detecta les vores del contorn de l'objecte i acopla el traçat al mateix, el que estalvia molta feina, i en cas que algun espai entre punts no s'hagi adaptat bé al contorn es poden afegir nous punts o moure els que hi ha.
En unir el darrer punt amb el següent, el traçat es tanca sol.
A l'igual que l'eina de camins,la selecció no queda establerta fins que no s'activa des del menú contextual (botó dret del ratolí) Seleccionar>Des de camí.

Transformació de la selecció:

 Aquestes eines ens permeten, respectivament, girar, escalar, inclina, canviar la perspectiva i capgirar la selecció actual.
En següents articles veurem més eines del GIMP.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada